Przejdź do głównej treści strony
Invest in Lubań
24-02-2021

Wsparcie idei niemarnowania żywności - konkurs dla kreatywnych miłośników gotowania.

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza do udziału w konkursie pn. „Zero food waste– nie marnuję żywności”, którego celem jest zachęcenie do wdrożenia idei niemarnowania żywności oraz kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem produktów, które pozostały z poprzednich posiłków czy zakupów. Stwórzcie wyjątkowe danie z resztek, a przepis wraz ze zdjęciami lub filmami. Termin przesyłania prac konkursowych upływa 24 marca 2021.

Zadaniem uczestników konkursu jest stworzenie wyjątkowego dania z resztek oraz przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem lub filmem.

Adresatami konkursu są:

  1. Koła Gospodyń Wiejskich.
  2. Gospodarstwa Domowe.
  3. Społeczności lokalne obszarów wiejskich (świetlice, ośrodki kultury, kluby).
  4. Szkoły gastronomiczne i branżowe (z zastrzeżeniem, że udział w konkursie osoby niepełnoletniej poniżej 16 roku życia potwierdza pisemnie rodzic lub opiekun prawny).

Kategorie konkursowe:

  1. Zapiekanki – danie powstałe z co najmniej 2 składników i poddane obróbce cieplnej w piekarniku, piecyku mikrofalówce lub innym źródle ciepła.
  2. Sałatki – danie powstałe z możliwością zastosowania składników: świeżych, gotowanych, suszonych, wędzonych, pieczonych w różnych kompozycjach i ilościach, połączonych sosem, dipem itp. Sałatki mogą być jarskie lub z dodatkiem mięsa i ryb.
  3. Słodko/słono – przekąski typu „na jeden kęs” o smaku słodkim lub słonym.
  4. Dania z mięsem – dania powstałe z użyciem mięsa w różnej postaci jako jednego ze składników.
  5. Dania jarskie – dania z użyciem tylko składników roślinnych. Nie dopuszcza się zastosowania mięs, ryb i owoców morza.

Nagrody konkursowe:

– nagroda główna za zajęcie pierwszego miejsca w danej kategorii: 500 zł i dyplom;

– nagroda za zajęcie drugiego miejsca w danej kategorii: 300 zł i dyplom;

– nagroda za zajęcie trzeciego miejsca w danej kategorii: 200 zł i dyplom.

Jury może także przyznać wyróżnienia w danej kategorii w postaci nagród książkowych i dyplomów.

Specjalne nagrody będą ufundowane dla uczniów szkół gastronomicznych i branżowych uczestniczących w konkursie.

Zgłoszenia do 24 marca 20121 na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl

Regulamin/więcej informacji:

https://nikidw.edu.pl/2021/02/18/konkurs-food-zero-waste-nie-marnuje-zywnosci-stworz-danie-przepis-i-zdjecia-przeslij-do-nas/

https://nikidw.edu.pl

Nasza witryna wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej na ten temat...